Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η ΜΕΓΆΛΗ ΕΙΣΒΟΛΉ ΤΩΝ ΆΓΓΛΩΝ ... (Ηχητικό)


....ΞΥΠΝΆΤΕ ΧΩΡΙΑΝΟΊ ... ΈΓΙΝΕ ΕΙΣΒΟΛΉ.... 
Η Minoan Group αγοράζει το Βάι... 
Τα θαύματα στην Ελλάδα του σήμερα, δεν κρατάνε πλέον ούτε "τρεις μέρες", ακόμη κι αν κάποιες αμφιβόλου προέλευσης και φερεγγυότητας επενδύσεις με την βούλα του φαστ-τρακ, σερβιρίστηκαν εδώ και 7 μήνες ως ξαναζεσταμένο φαγητό ως success story επενδύσεων στην Ανατολική Κρήτη.

Ο λόγος και πάλι για τους περίφημους Άγγλους "επενδυτές" της ΜΙΝΟΑΝ GROUP P.L.C (πρώην Loyalward) οι μεθοδεύσεις των οποίων σε αγαστή συνεργασία με τον ηγούμενο της Μονής Τοπλού, αποκαλύπτουν και στο πιο κακόπιστο αναγνώστη και κάτοικο της ταλαιπωρημένης επαρχίας Σητείας, ότι όσοι αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις και την φερεγγυότητα των «επενδυτών» για το φαραωνικού τύπου τουριστικό επενδυτικό σχέδιο τους, ούτε την κορυφή του παγόβουνου επί της ουσίας δεν έχουν θίξει.

Επτά μήνες μετά την έγκριση μέσω του φαστ-τρακ της επένδυσης και με ΦΕΚ, μέσα από σωρεία ύποπτων ακόμη και κρατικών μεθοδεύσεων, χωρίς πλήρη φάκελο και εγγυήσεις φερεγγυότητας, όλοι θα ανέμεναν με «τα σκυλιά δεμένα» όπως λέει ο λαός μας, μετά από 20 χρόνια, σαν έτοιμοι από καιρό, να βρίσκονται σε οργασμό έργων στη περιοχή των 26 χιλιάδων στρεμμάτων για την επένδυση που έχουν υποσχεθεί σε φορείς  και κατοίκους, ότι θα οδηγήσει την Σητεία σε λεωφόρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας ήδη από τις αρχές κατασκευής του όλου εγχειρήματος.

Αντί αυτού, αντί το ζεστό επενδυτικό χρήμα να ρέει ήδη άφθονο στη περιοχή, μόλις την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι του Παλαικάστρου έκπληκτοι διαπίστωναν ότι οι Άγγλοι "επενδυτές" με "κλειστό" διαγωνισμό μέσα στη Μονή Τοπλού, άρχισαν να βάζουν χέρι και σε μικροεπιχειρηματίες της περιοχής, παίρνοντας για εκμετάλλευση (δηλαδή για εισπράξεις και όχι επενδύσεις) καφέ, εστιατόριο και μικροκαταλύματα  στη είσοδο του μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως Φοινικοδάσους στο Βάι! Με απλά λόγια, οι περίφημοι "επενδυτές" που τάζουν "λαγούς με πετραχήλια", για την ώρα όχι χρήμα ή έργο δεν κάνουν εδώ και 7 μήνες, αλλά γίνονται και "μπουφετζήδες" εισπράττοντας από μισθώματα καφέ, εστιατορίων και καταλυμάτων ως άλλο "χρυσορυχείο", πετώντας στο δρόμο μικροεπαγγελματίες ή δηλώνοντας ότι θα τους μισθώνουν ότι ενοικίαζαν μέχρι χθες απευθείας οι ίδιοι μέχρι χθες από την Μονή Τοπλού, χωρίς τον Άγγλο ενδιάμεσο στο τόπο τους.

"Λάβροι" στον 9,84 Σπ. Δανέλλης και Μ. Τσαντάκης
Υπό ομηρία παραμένει η περιοχή τα τελευταία 22 χρόνια. Οι κάτοικοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι επενδυτές επιχειρούν να αλώσουν την περιοχή για τα υπερκέρδη τους χωρίς να βάλουν δεκάρα τσακιστή για επένδυση αλλά εκμεταλλευόμενοι τα υπάρχοντα καταλύματα,  ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου ΙΤΑΝΟΣ Μανόλης Τσαντάκης.

Ως ανέκδοτο ακούγεται η σημερινή κατάσταση είπε στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Εάν αυτού του είδους οι επενδύσεις αφορούν την εταιρία, τότε είναι τραγικό το θέμα και θα πρέπει να ελεγχθεί, πρόσθεσε.


Σε πλειστηριασμό την επιχείρηση "Μετόχι Βάι"
Μόλις την περασμένη  Κυριακή στις 14 Ιουλίου στο Τοπλού Σητείας, ο ηγούμενος της Μονής έβγαλε σε πλειστηριασμό την επιχείρηση "Μετόχι Βάι" εστιατόριο και ενοικιαζόμενα παραδοσιακά καταλύματα που βρίσκονται δίπλα από το Φοινικόδασος Βάι. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις δεν ανήκαν στα 26 χιλιάδες στρέμματα που το Ίδρυμα της Μονής Τοπλού "Παναγία Ακρωτηριανή" έχει ήδη παραχωρήσει στους Άγγλους "επενδυτές", αλλά υπάγονται απευθείας στον ηγούμενο της Μονής, γι αυτό και τα έβγαλε μόνος του στον πλειστηριασμό.

Αυτό έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια ανακοίνωση στην τοπική κοινωνία αλλά μόνο με μία αναφορά του παπά στην εκκλησία Παλαικάστρου, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 λίγο πριν τον πλειστηριασμό. Χωρίς καμία ανακοίνωση ούτε καν σε τοπική εφημερίδα παρά μόνο με ειδοποίηση τελευταίας στιγμής στους ενοικιαστές, που είναι δυο οικογένειες από το Παλαίκαστρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μοναδική ανακοίνωση έγινε σε εφημερίδα του Αγίου Νικολάου σε μη εμφανές σημείο στις 15 Ιουνίου.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Μοναστήρι με επιτροπή διεξαγωγής πλειστηριασμού τον ίδιο τον ηγούμενο και μοναδικούς διεκδικητές εκτός από τους σημερινούς ενοικιαστές, την πασίγνωστη μας Αγγλική εταιρία MinoanGroup (επένδυση "Κάβο Σίδερο"). Ο πλειστηριασμός κατοχυρώθηκε στον αναμενόμενο ισχυρό πλειοδότη με 27.500 ευρώ τον χρόνο!

Η εταιρία που φιλοδοξούσε να κάνει την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη Μεσόγειο με 2500 διαμερίσματα και 7000 κλίνες και θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας όλης της Κρήτης, έκανε το πρώτο βήμα αποκτώντας τα πρώτα 6 - 7 διαμερίσματα με 15 - 20 κλίνες και το εστιατόριο στη είσοδο του Φοινικοδάσους.

Δυστυχώς το χρήμα πέφτει ζεστό κάθε μέρα διότι το Βάι όπως όλοι γνωρίζουν είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης.
Οι περίφημοι "επενδυτές" εμφανίζονται πλέον ως "μπουφετζήδες - καφετζήδες" και μάλιστα με 27.500 ευρώ ετησίως για 20 έτη, από όπου θα εισπράξουν εκατονταπλάσια και από τους ντόπιους… Προφανώς αυτό εννοούσαν ως φαστ-τρακ επένδυση , αυτοί θα βάζουν τις ιδέες και κοπανιστό αέρα και οι κάτοικοι της επαρχίας Σητείας ζεστό χρήμα, εκτός φυσικά του ηγουμένου της Μονής.

Επένδυση στο περίμενε
Την ίδια ώρα, στο επίπεδο της επένδυσης για τα 26 χιλιάδες στρέμματα, επτά μήνες μετά το "πράσινο φως" το οποίο υποτίθεται ότι περίμεναν επί 20 χρόνια, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά ούτε ο ελλιπής φάκελος στον οργανισμό "Επενδύστε στην Ελλάδα" ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί με τα απαραίτητα σχέδια , εγκρίσεις και εγγυήσεις . Αλλά αφού έχουν ακόμη και με ΦΕΚ την έγκριση από κοτζάμ διυπουργική 7 υπουργών, ποιος νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες;
Ακόμη και η πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας προς του Άγγλους «επενδυτές» πριν 3,5 μήνες να παρουσιάσουν τα τελικά σχέδια της επένδυσης , έχει μείνει στο κενό, εκτός αν οι «επενδυτές» θεωρούν ότι παρουσιάζοντας ξανά προσχέδια θα καθαρίσουν.

Σχέδιο κύκλωσης στο Βάι
Μιλώντας στον 9,84 ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ιτάνου Μανώλης Τσαντάκης, αποκάλυψε ότι το τελικό σχέδιο είναι οι "επενδυτές" είναι να μπουν και μέσα στο Βάι στις ακόμη πιο επικερδείς επιχειρήσεις καφέ και εστιατορίου, πετώντας έξω ντόπιους επιχειρηματίες και φυσικά στο «φιλέτο» του παρκινγκ έξω από το Φοινικόδασος . Δηλαδή αντί να βάλουν χρήμα για επένδυση και θέσεις εργασίας θα βγάλουν από πάνω με την εκμετάλλευση της περιοχής όλης μονοπωλιακά.

Μάλιστα ο κ. Τσαντάκης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν οι Άγγλοι του είχαν πει πως άμα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός τους, θα φτιάξουν μέχρι και είσοδο δική τους για να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους μέχρι και το Βάι, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε όσους δεν θα σχετίζονται με την εταιρία ή δεν θα πληρώνουν το κατάλληλο αντίτιμο! «Θα μας καταντήσουν στο τέλος ξένους στο τόπο μας» κατέληξε ο κ. Τσαντάκης.

Για το πλειστηριασμό της Κυριακής αποκάλυψε μάλιστα , ότι αφορά σε κτήρια με παραδοσιακό ανάγλυφο που χρηματοδοτήθηκαν και με κονδύλια της Ε.Ε. και είναι προς διερεύνηση αν έχει λήξει ο χρόνος που για αυτό το λόγο μπορούν να αλλάξουν οι μισθώσεις και οι χρήσεις τους. Μετά τον πλειστηριασμό αποκάλυψε επίσης, πως οι Άγγλοι που το "Μετόχι Βάι" από τον ηγούμενο πέρασε πλέον στη κατοχή τους, άρχισαν να τηλεφωνούν ήδη στους μέχρι μισθωτές της περιοχής, λέγοντας τους να μην τρομάζουν, απλά θα τους τα υπενοικιάζουν πλέον οι ίδιοι (!) ώστε να μην βρεθούν σε αυτή τη φάση οι επιχειρήσεις τους στο δρόμο(!). Κοινώς , άμα τους πληρώσεις θα το σώσεις έστω και προς το παρόν…

Ο ευρωβουλευτής Κρήτης Σπύρος Δανέλης σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις , ως ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που παρακολουθεί εδώ και 20 χρόνια την διαχρονική εξέλιξη της υπόθεσης δήλωσε: « Προφανώς ότι σε αυτή την περιοχή είχαμε και πόρους της Ε.Ε. καθιστά το θέμα προς διερεύνηση και θα το φέρω άμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Από εκεί και μετά όμως θέλω να σημειώσω και τα εξής: Δυστυχώς όσοι χρόνια τώρα αμφισβητούσαμε την φερεγγυότητα των επενδυτών και τα περίφημα σχέδια τους για επενδύσεις και ανάπτυξη στη περιοχή, λοιδορηθήκαμε ότι δεν θέλαμε η περιοχή να αναπτυχθεί. Τώρα φτάνουμε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις , όπου οι περίφημοι επενδυτές χτυπάνε ως «καφετζήδες» τα έσοδα από τα καφέ και εστιατόρια στο Βάι.

Για την επένδυση έστω κι αν με το μοντέλο της διαφωνώ, κουβέντα αν και εδώ και 7 μήνες έχουν όλες τις εγκρίσεις και κανένα εμπόδιο. Ας αναρωτηθούν πλέον οι κάτοικοι της Σητείας, αν θέσεις εργασίας και επενδύσεις , είναι να βάλουν χέρι οι Άγγλοι «επενδυτές»  στη καφετέρια και το παρκινγκ στο Βάι . Ήρθε η ώρα οι Στειακοί  να αντιληφθούν ποιοι παίζουν επικερδώς με την αγωνία τους και το ρόλο που διαδραματίζουν σημαίνοντες φυσιογνωμίες της περιοχής σε μεθοδεύσεις ατομικού κέρδους και όχι ανάπτυξης με όρους και προϋποθέσεις για την περιοχή».

Για το ίδιο θέμα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου με ανακοίνωση του, καλεί ουσιαστικά τους κατοίκους  της ευρύτερης περιοχής να ανοίξουν εδώ και τώρα την συζήτηση επί της ουσίας, αφού ήδη οι κάτοικοι αρχίζουν να αντιδρούν βλέποντας τι μεθοδεύσεις εμφανίζονται ως τετελεσμένα γεγονότα και σε ανακοίνωση του επισημαίνει:

Υπόθεση Τοπλού και ο Δούρειος Ίππος της ανάπτυξης
Μεγάλη αναταραχή στην τοπική κοινωνία του δήμου Σητείας και όχι μόνον έχει προκαλέσει η είδηση ότι, την Κυριακή 14 Ιουλίου, ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού έβγαλε σε δημοπρασία τον οικισμό - ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εστιατόριο « Μετόχι Βάι» που βρίσκεται στην είσοδο της περιοχής του Φοινικόδασους Βάι.

Χωρίς στην ουσία να προηγηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία, εκτός από μια ανακοίνωση που έκανε ο παπάς στην εκκλησία του Παλαικάστρου την Κυριακή, την ημέρα δηλ. του πλειστηριασμού. Ούτε καν σε τοπική εφημερίδα της Σητείας ώστε να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είναι οι κάτοικοι πρωτίστως του Παλαικάστρου και της Σητείας.

Το ενδιαφέρον όμως δεν έγκειται στην νομιμότητα αλλά στο ηθικό κυρίως πρόβλημα που δημιουργείται, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκτός βέβαια από τους σημερινούς ενοικιαστές που είναι δυο οικογένειες από το Παλαίκαστρο, όλος τυχαίως στην δημοπρασία παρίστατο και η περιβόητη, γνώριμη μας πλέον Αγγλική εταιρεία Minoan Group Plc!

Η εταιρεία όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, πλειοψήφησε, κατοχυρώνοντας την επιχείρηση για 20 ολόκληρα χρόνια με αντίτιμο 27.500 ευρώ τον χρόνο,  δηλ. Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει για όσους γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το μεγάλο ερώτημα
Τι συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια του ηγουμένου και της εταιρείας που φιλοδοξούσε να κάνει την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη Μεσόγειο με 2500 διαμερίσματα και 7000 κλίνες, γήπεδα γκολφ και άλλα διάφορα, που θα έλυνε το πρόβλημα της ανεργίας όλης της Κρήτης;

Μήπως κατάλαβαν ότι δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια και τη στήριξη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να κάνουν την επένδυση και αρκέστηκαν σε πρώτη φάση να «εισβάλουν» στο Βάι διεκδικώντας τις επιχειρήσεις, σήμερα το «Μετόχι Βάι» και αύριο το εστιατόριο στο Βάι, το πάρκινγ και ότι άλλο κερδοφόρο υπάρχει στη περιοχή;

Ενημερώνουμε επίσης ότι με αίτηση τους, επισήμως είχαν ζητήσει από τον τ. δήμαρχο το 2000 να τους διευκολύνει για την εκμετάλλευση του εστιατορίου στο Βάι. Οι προθέσεις άλλωστε είχαν φανεί αρκετά νωρίς.

Σίγουρα είναι ένα καλό σενάριο για τα μέτρα και την οικονομική επιφάνεια της εταιρείας διότι το Βάι ως ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Κρήτης μπορεί να αποφέρει αρκετά κέρδη και ζεστό χρήμα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη για την επιβίωση της εταιρείας τους.

Ή μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για την επικυριαρχία τους, στην επίμαχη περιοχή των 26000 στρεμμάτων που έχουν ήδη προσυμφωνήσει για την μεγάλη επένδυση και δεν θέλουν και άλλους στα πόδια τους;
Εμείς όπως ήδη έχουμε ξανατονίσει με δελτία τύπου και άρθρα μας για το τεράστιο αυτό θέμα που απασχολεί τις τοπικές μας κοινωνίες και έχει θέσει στην κυριολεξία σε αναπτυξιακή ομηρία όλη την ευρύτερη περιοχή της Σητείας, δεν πιστέψαμε ποτέ στη πρόθεση τους για τουριστικές επενδύσεις που μακρο-μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να αποκομίσουν κάποια κέρδη.

Οι σκέψεις μας, μάλλον σε σκοτεινά γεωστρατηγικά σχέδια πηγαίνουν και αυτό ενισχύει τις απόψεις και τους φόβους μας από την επιτακτική εμμονή του Βρετανού  πρέσβη, που πρόσφατα μάλιστα επισκέφτηκε την περιοχή και όπως και ο προκάτοχος του, με επιμονή τόνισαν την αναγκαιότητα και την στρατηγική σημασία της επένδυσης για τα συμφέροντα της χώρας τους.

Εκφράζουμε επίσης την αγανάκτηση μας, θεωρώντας εμπαιγμό για την τοπική κοινωνία την προμελετημένη μεθόδευση εισβολής και νομιμοποίησης μιας ασήμαντης για εμάς ομάδας καιροσκόπων, που τζογάροντας στο χρηματιστήριο υψηλού ρίσκου του Λονδίνου τη γη των παππούδων μας, στερεί από ντόπιους οικογενειάρχες την δυνατότητα της δημιουργίας, της εργασίας, να ζουν να ονειρεύονται και να απολαμβάνουν τους μόχθους τους στον δικό τους τόπο, χωρίς να αισθάνονται ιθαγενείς στον τόπο τους.

Η μη συμμόρφωση της ομάδας αυτής των ανθρώπων που προσποιείται την εταιρεία
που θα σώσει τον τόπο, συμβάλλοντας και στην οικονομία της Ελλάδας γενικότερα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που φρέναρε τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για τουριστικές επιχειρήσεις μαμούθ εντός προστατευόμενων αρχαιολογικών τόπων και περιοχών Νατούρα, ας προβληματίσει όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους ντόπιους.

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι η εισβολή ετοιμάζεται με πονηρούς και ύποπτους τρόπους και η μη αντίδραση, ιδίως των τοπικών κοινωνιών, ισοδυναμεί με αποδοχή και υποταγή σε ύποπτα μεγαλόσχημα κερδοσκοπικά συμφέροντα με στόχο την καταλήστευση της γης μας, των φυσικών, πολιτισμικών, ιστορικών και οικονομικών μας πόρων.

Ας θυμηθούμε όμως και την ξεχασμένη ομηρική ιστορία μας. Η Τροία δεν θα μπορούσε ποτέ κατακτηθεί αν δεν είχε επινοηθεί ο Δούρειος Ίππος!.     "Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου"

Του Γιώργου Σαχίνη




~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

3 σχόλια:

PASOKOS BAMMENOS είπε...

ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΩΡΑ ΠΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ.. ΓΕΡΜΑ Ε..ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ..ΟΟΟΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.....

Ανώνυμος είπε...

Έχουν λουφάξει.. τους βλέπει κανείς να κυκλοφορούν???

Ερε πως γυρίζουν τα πράματα.....

mariaki είπε...

kai egv poy katathesa biografiko me elpides oti tha doylepso...skata na fate.....fame.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...